heartofgoldtodapng


Składniki:

Czosnek Zwyczajny (Allium Sativum) (ang: Garlic)      

Głóg (Crataegus Oxyacantha) (ang – Hawthorn

Borówka Czarna (Vaccinium Myrtillus) (ang: Bilberry)

Rokitnik Pospolity (Hippophae Rhamnoides)- (ang: Sea Buckthorn)

Papryka Ostra (Capsicum Frutescens)- (ang: Cayenne Pepper)




Czosnek Zwyczajny-

(Allium Sativum) 


allium_sativum_12jpg


garlic_1_72jpg


Czosnek zajmuje czołowe miejsce wśród jarzyn i warzyw mogących się przyczynić do utrzymania dobrego zdrowia.

Czosnek zawiera m.in.: wapń, mangan, żelazo, cynk, fosfor, chlor, jod, kwas nikotynowy, witaminy: B1, B2, C.

Czosnek zawiera też selen i inne substancje z grupy przeciwutleniaczy. 

 Stwierdzono, że częstotliwość zachorowań na raka w krajach, 

gdzie spożywa się dużo czosnku jest znacznie niższa niż tam, gdzie jest on mniej popularny.


garlic2_72jpg


A oto tylko niektóre pożyteczne skutki działania czosnku na nasz organizm:

· zapobiega zmianom miażdżycowym w naczyniach krwionośnych i ich następstwom,  

· zmniejsza czynniki ryzyka powodujące choroby układu krążenia i raka

 poprawia elastyczność ścian naczyń krwionośnych

· obniża poziom cholesterolu,

· normalizuje ciśnienie krwi,

· hamuje skupianie się płytek krwi,

· działa przeciwbakteryjnie i przeciw-grzybiczo,

· pomaga w walce z infekcjami,

· wzmacnia układ odpornościowy,

· wzmaga wydzielanie żółci,

· korzystnie wpływa na ogólną kondycję organizmu.



garlic5_72jpg

 


Skuteczne działanie czosnku stwierdzono w chorobach serca.

 Liczne badania dowiodły, że wpływa on na przemianę cholesterolową. 

Zmniejszając syntezę trójglicerydów w wątrobie 

powstrzymuje rozwój miażdżycy tętnic, 

obniżając poziom cholesterolu.


Czosnek normalizuje również pracę naszego układu sercowo-naczyniowego, 

ponieważ przeciwdziała tworzeniu się zakrzepów w świetle naczyń, 

dzięki czemu ułatwia krążenie krwi. Ta właściwość czosnku czyni z niego ważny środek

 w profilaktyce zawałów i udarów mózgu. Cierpiącym na takie dolegliwości zaleca się krople wyciągu z czosnku.  

 

Badano także wpływ czosnku na obniżenie ciśnienia krwi - z pozytywnym skutkiem. 

Nie ulega także wątpliwości, że działa profilaktyczne jeśli chodzi o zawał serca.  






Głóg - (Crataegus Oxyacantha)

hawthorn3_172_1jpg

hawthorn1_72jpg


Już od wielu lat kwiaty i owoce głogu są bardzo popularnym surowcem roślinnym,
stosowanym najczęściej w chorobach układu krążenia. Zawarte w nich związki czynne,
działając rozkurczowo na naczynia krwionośne (zwłaszcza wieńcowe),
umożliwiają właściwe dotlenienie tkanek oraz usunięcie szkodliwych metabolitów.
Obecność kumaryn również zmniejszających krzepliwość krwi,
korzystnie wpływa na przepływ krwi przez naczynia.


hawthorn4_72jpg


Składniki głogu poprawiają także sprawność mięśnia sercowego, wzmagając siłę jego skurczów, z równoczesnym zmniejszeniem ich ilości. Dzięki temu serce zaczyna pracować ekonomiczniej, a wydłużone przerwy między skurczami, umożliwiają jego lepszy wypoczynek. Obserwuje się także łagodne obniżenie ciśnienia tętniczego krwi oraz zwiększenie ilości wydalanego moczu.

Poprawa wydolności mięśnia sercowego korzystnie wpływa na:
 zdolność adaptacyjną organizmu, polepsza nastrój, eliminuje stany depresyjne. 

Ponadto wyciąg z głogu działa uspokajająco przy nadmiernej pobudliwości, bezsenności i przemęczeniu, 

a powodując nieznaczne rozszerzenie naczyń mózgowych,

umożliwia doprowadzenie do komórek mózgowych, wraz z krwią, 

zwiększonej ilości tlenu i substancji odżywczych.



hawthorn3_72jpg



Cenną właściwością przetworów z głogu jest ich powolne, łagodne, 

a jednocześnie długotrwałe działanie, bez ryzyka uszkodzenia ścian drobnych naczyń. 

Ma to duże znaczenie szczególnie w przypadku osób starszych, 

u których serce pracuje mniej wydajnie, często stwierdza się podwyższone ciśnienie krwi, 

a w tętnicach występują zmiany miażdżycowe, utrudniające krążenie.


Dzisiaj, głóg pozostaje jednym z bardziej popularnie 

stosowanych leków roślinnych na choroby serca w całej Europie.




Rokitnik Pospolity

(Hippophae Rhamnoides)


seabuckthorn1_23_72_2jpg

seabuckthorn1_2_72jpg


Poniżej podsumowano badania naukowe i medyczne, jak również korzyści zdrowotne rokitnika:

  • zapewnia odżywcze wsparcie dla układu krążenia
  • Pomaga w leczeniu chorób serca
  • Pomaga w leczeniu zaburzeń żołądka i jelit
  • Pomaga w leczeniu przeziębienia i wycieńczenia
  • promuje gojenie oparzeń, egzemy i szkody promieniowania (zewnętrzne aplikacje)

Lecznicze zastosowanie rokitnika ma długie tradycje.
Wodne wyciągi z owoców i liści rokitnika były szeroko stosowane w
medycynie starożytnej do leczenia chronicznych chorób żołądka,
wątroby, dróg oddechowych, w gośćcu oraz najczęściej przy
ropnych porażeniach skóry. W starożytnej Grecji rokitnikiem karmiono konie,
aby miały błyszczącą sierść, stąd jego nazwa rodzajowa
(Hippophaë) składa się z dwóch słów greckich: hippos = koń, phaos = błyszczący.


seabuckthorn4_72jpg

W indyjsko tybetańskiej medycynie owoce, liście i drewno rokitnika

 wchodzą w skład dziesięciu złożonych receptur, 

szeroko rekomendowanych dla leczenia chorób 

przewodu pokarmowego, zapalenia i ropnia płuc,

 a także jako środek przeciwko krwotokom. 


Podczas I wojny światowej w Rosji suszone owoce stosowano zamiast pigułek z witaminą C.  

 

Dzisiaj olej rokitnikowy - produkowany w krajach byłego Związku Radzieckiego, 

- stosowany jest w medycynie współczesnej do leczenia oparzeń,

 odmrożeń, odleżyn, gruźlicy skóry, egzemy oraz uszkodzeń skóry

 i błon śluzowych przez promieniowanie radioaktywne.

 

seabuckthorn5_72jpg

Surowcem wykorzystywanym w celach leczniczych są owoce rokitnika,

 które zawierają duże ilości witamin z grupy B, 

karatenoidy, witaminę C i E, flawonoidy, sterydy, antocyjany, 

cukry, garbniki, sole mineralne, kwasy organiczne i kilka procent oleju. 

Olej ten ma wysoką wartość odżywczą gdyż zawiera

 procentowo duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych.


Rokitnik jest doskonałym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych

 dla utrzymania dobrego zdrowia i, normalnego wzrostu i rozwoju. 


To zapewnia naturalny olej z nasion w stosunku 1:1 omega-3 do omega-6.

 Rokitnik zawiera więcej kwasu linolenowego , niż jakikolwiek inny olej. 

Rokitnik jest również doskonałym źródłem kwasu oleinowego, 

niezbędnegokwasu tłuszczowego, aby pomóc obniżyć poziom cholesterolu we krwi.

 

Przetwory z rokitnika są bardzo dobrym źródłem witamin, zwłaszcza witaminy C. 

Stosuje się je w profilaktyce i leczeniu infekcji bakteryjnych i wirusowych, 

stanów zapalnych, osłabienia odporności i biegunkach. 


Tłusty olej z owoców rokitnika zawiera witaminę E i karatenoidy. 

Działa gojąco na oparzenia, odleżyny, stany zapalne 

narządów rodnych oraz uszkodzenia i choroby skóry.


seabuckthorn3_72jpg


SKŁADNIKI  rokitnika:

 

  • Witamina C
  • Witamina E
  • Beta-karoten  
  • Pozostałe witaminy  
  • Omega-3 kwasy tłuszczowe  
  • Omega-6 kwasy tłuszczowe  
  • Omega-9 niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe  
  • Flawonoidy  
  • Pierwiastki śladowe, 11 z 14 podstawowych pierwiastków śladowych, w tym wapnia, żelaza, manganu, boru, wapnia, krzemu i innych  
  • Aminokwasy (18 aminokwasów zostało znalezionych w owocach rokitnika )
  • Innych biologicznie aktywnych związków





Borówka Czarna  (Vaccinium Myrtillus)


bilberry2_372_4jpg

bilberry2_72jpg


Czarną jagodę, zwaną również borówką czernicą, nazwać można bez przesady, 

rośliną cudowną, gdyż poza właściwościami odmładzającymi i oczyszczającymi organizm, 

posiada jeszcze bliżej nieznane substancje, które leczą choroby nowotworowe.   


Owoce zawierają:
 
garbniki katechinowe, antocyjany (pochodne delfinidyny), cyjanidyny,
malwidyny, peonidyny, petunidyny - mieszanina zwana myrtyliną), kwasy organiczne, pektyny,
związki cukrowe, karotenoidy, witaminy (C i z grupy B).


bilberry1_72_1jpg


Owoce przyspieszają gojenie się ran i zmian zapalnych przewodu pokarmowego,
zapobiegają zmianom w ścianach naczyń (procyjanidyny, flawonoidy),
działają przeciw obrzękowo, hamują agregację płytek i utlenianie witaminy C w organizmie.ż

Wyciągi z owoców stosowane są do płukania w stanach zapalnych jamy ustnej. 
Oczyszczony zespół antocyjanów działa uszczelniająco na ściany naczyń włosowatych;
stosowany jest w chorobach siatkówki oka.


vaccinium_photo_1jpg


Owoce czarnych jagód są prawdziwym błogosławieństwem dla osób z wadami wzroku,

chorobami oczu i dla tych, którzy gorzej widzą o zmierzchu.

 Badania przeprowadzone w specjalistycznych klinikach okulistycznych dowiodły, 

że dzieje się tak za sprawą zawartych w czarnej jagodzie antocyjanozydów. 

Dzięki nim zwiększa się drożność naczynek krwionośnych umieszczonych w gałkach ocznych.





Papryka Ostra -

(Capsicum Frutescens)


cayenne21_72jpg


cayenne2_72jpg


Zawiera przeciwutleniacze: betakaroten i fenole oraz sód, potas, 

magnez, wapń, mangan,żelazo, miedź, fosfor, chlor, karoten,

 witaminy: E, B1, B2, C, kwas nikotynowy.  

To jedno z najbogatszych źródeł witaminy C, zawiera jej więcej niż pomarańcza.


Pobudza trawienie i przyspiesza przemianę materii, chroni śluzówkę żołądka. 

Doskonały dla palaczy, astmatyków, cierpiących na przewlekłe infekcje górnych dróg oddechowych.

 Działa rozgrzewająco na organizm i jest bardzo wskazany w naszym klimacie.



cayenne5_721jpg



A oto tylko niektóre pożyteczne skutki działania papryki ostrej na nasz organizm


  • wzmacnia pracę serca
  • poprawia krążenie krwi (umożliwia właściwe dotlenienie tkanek oraz usunięcie szkodliwych metabolitów),
  • normalizuje ciśnienie krwi.

  

Dowody Kliniczne sugerują,że pieprz cayenne 

można wykorzystać do przewozu innych substancji, 

takich jak zioła i innych składników odżywczych do krwi.

 

 cayenne3_72jpg





Wszystkie cenne walory powyżej wymienionych ziół 

zostały zachowane i zastosowane

w naszej naturalnej formule ziołowej

HEARTofGOLD Formula™ stanowiącym unikalną 

kompozycję naturalnych składników.


toda_herbal_heartofgold_formula_120ml_buyjpg